Mestareiden täyskierrosturnaus – 5. kierros ratkaisi mestarit: KvM Mikael Agopov FM-ryhmän voittaja!

EtVaSin Mestareiden täyskierrosturnauksen viides ja viimeinen kierros pelattiin sunnuntaina. Neljännen kierroksen jälkeen lähes kaikki oli vielä avoinna mestaruuksien kannalta, joten luvassa oli erittäin mielenkiintoinen ja jännittävä kierros kun altavastaajien on pelattava voittoa entistäkin hanakammin.

FM-ryhmän mestaruuden voitti pistein 4/5 KvM Mikael Agopov. Toiseksi sijoittui hollantilainen CM Evert Rademakers (3,5/5) ja kolmanneksi FM Jari Järvenpää (2,5/5).

M-ryhmän mestaruuden vei pistein 3,5/5 Per Ertbjerg. Toiseksi sijoittui M Dmitri Tumanov (3/5) ja kolmanneksi M Jere Lindholm (2,5/5).

ME-ryhmän mestaruuden nappasi pistein 4/5 Sarabella Norlamo. Toiseksi sijoittui Taneli Lallukka (3/5) ja kolmanneksi Suseenthiram Rajaji (2,5/5).

A-ryhmän mestariksi ylsi vertailun jälkeen Hannu E. Koskinen pistein 3/5. Samoissa pisteissä ykköspaikkaa ja palkintoa jakaa myös Dmitry Vyskubov ja Heljä Lehtinen.

Turnauksen kaikki pelit.

Mestari
FM-ryhmän voittaja KvM Mikael Agopov (vas.) ja turnausjohtaja Juha Patosalmi
Katsojat 1
Myös EtVaSin tulevat mestarit piipahtivat päivän aikana pelejä seuraamassa.
Katsojat 2
Viimeisen kierroksen viimeiselle pelille riitti katsojia jo ruuhkaksi asti!

FM-ryhmä

Viimeiselle kierrokselle lähdettiin KvM Mikael Agopovin johtaessa pistein 3,5/4. Koska lähin haastaja CM Evert Rademakers oli pisteen perässä, oli tiedossa että tasapeli riittäisi mestaruuden varmistamiseen. Agopovin peli FM Jari Järvenpäätä vastaan alkoi symmetrisellä englantilaisella ja sujuikin hyvin tasaisissa merkeissä. Molemmat pelaajat vaikuttivat tyytyväiseltä pelin päätyttyä tasan 27 siirron jälkeen.

FM Kalle Niemi kohtasi valkeilla M Elias Keson. Sisilialaisella puolustuksella alkaneessa pelissä valkean strategiana vaikutti olevan daamien vaihto tilanteessa kuin tilanteessa, mikä lopulta tapahtuikin 28. siirron kohdalla. Tilanne pelkistyi torniloppupeliksi jossa tasapeli näytti hyvin todennäköiseltä ja näin tapahtuikin muutama siirto myöhemmin.

CM Evert Rademakers sai vastaansa valkeilla NKvM Johanna Paasikangas-Tellan. Peli alkoi kuningasintialaisella puolustuksella, jossa valkea kuitenkin iski kuningassivustalla g4- ja h4-siirroilla ennen kuin musta sai temaattisen hyökkäyksensä liikkeelle. Kun asema kuningassivustalla lukkiutui, oli alkoi valkean 3-1 -sotilasylivoima daamisivustalla painaa, ja valkea korjasikin lopulta pisteen kotiin etenemällä vastustamattomasti sotilaillaan.

FM-ryhmän täydelliset tulokset.

M-ryhmä 5

FM-ryhmä 5 alku

FM-ryhmä 5 loppu

M-ryhmä

Ryhmän tilanne ennen viimeistä kierrosta oli erittäin tasainen, ja usealla pelaajalla oli mahdollisuuksia taistella jopa ryhmän voitosta. Ensimmäinen tulos saatiin kun valkeilla pelannut Mikael Karppinen pääsi yllättämään M Dmitri Tumanovin. Mustalla oli vahva asema keskipelissä ja jopa kolme vahvaa sotilasta kompensaationa laadusta. Valkea onnistui kuitenkin määrätietoisesti puristamaan mustan upseereita ahtaammalle ja peli ratkesi lopulta mustan selkeään virheeseen joka olisi johtanut puhtaaseen upseerin menetykseen. Tappion myötä Tumanov oli ensimmäisenä ulkona ryhmän voittokamppailusta. Peli M Jere Lindholmin ja Teemu Miettisen välillä jatkui kuumana. Molemmat pelasivat aktiivisesti vastustajan kuningasta vastaan, ja pelin lopputulos riippui pitkään siitä kumpi saa nopeammin jotain konkreettista aikaan. Monien vaiheiden jälkeen asema kuitenkin pelkistyi tasapeliksi kun valkealla ei enää ollut eväitä pakottaa mustan kuningasta mattiin saakka. Tasapelin myötä ryhmän voitto ratkesi Per Ertbjergin eduksi, jonka peli edelleen oli kesken, ja joka jälkeenpäin myönsi olleensa autuaan tietämätön ryhmän pistetilanteesta koska oletti Tumanovin voittaneen pelinsä ja taisteli siksi voitosta loppuun saakka. Illan viimeinen peli pelattiin siis Per Ertbjergin ja Kimmo Karvisen välillä. Valkealla oli daami-torni -loppupelissä useampi sotilas enemmän, mutta mustan aktiiviset upseerit olivat lopuksi painavampia ja ratkaisivat pelin mustan voitoksi kun valkea joutui luopumaan daamistaan mustan tornia vastaan.

M-ryhmän täydelliset tulokset.

M taulukko

M-ryhmä 5 alkuM-ryhmä 5 jatkoa

Mestarit työssään
Mestarit työssään…
Mestarit tauolla
… ja mestarit tauolla!
M-ryhmän voittaja
M-ryhmän voittaja Per Ertbjerg

ME-ryhmä

Myös ME-ryhmässä voittajan nimi oli vielä avoinna ennen viimeistä kierrosta. Sarabella Norlamo lähti tavoittelemaan ryhmän kärkipaikkaa pelissään Arto Ihaksia vastaan. Alekhinen puolustuksella alkaneessa pelissä valkea sai avauksen jälkeen etua sotilaan ja mustan heikentyneen sotilasaseman muodossa. Edes mustan kuninkaan marssi koko laudan halki kakkosriville ei tuonut riittävästi vastapeliä, vaan valkea konvertoi etunsa voitoksi ja varmisti samalla ryhmän ykköspaikan.

Toisessa pelissä Veli-Pekka Sinervuon vastaan asettui mustilla Suseenthiram Rajaji. Benoni-tyyppisessä avauksessa musta onnistui likvidoimaan valkean sotilaskeskustan ja voittamaan sotilaan taistelun tuoksinassa. Lopulta musta pääsi luomaan kaksi rinnakkaista vapaasotilasta kuningassivustalle ja valkea totesi pelin menetetyksi.

Ryhmän kolmannessa pelissä Roberto di Candia sai vastaansa Taneli Lallukan. Caro-Kann johti pian torniloppupeliin joka päällisin puolin vaikutti hyvin tasaiselta. Edes mustan hieman aktiivisempi kuningas ei riittänyt kääntämään vääjäämätöntä tasapeliä voitoksi, ja piste tasattiin ennen 50 siirron täyttymistä.

ME-ryhmän täydelliset tulokset.

ME-ryhmän lopullinen taulukko

ME-ryhmä 5 alku

me-ryhmc3a4-5-alku-2.jpg

ME-ryhmä mestari
ME-ryhmän voittaja Sarabella Norlamo, joka lähestyy tämän turnauksen myötä jo 2000 SELO- ja ELO-pisteen rajaa!

A-ryhmä

Ryhmän voitosta lähti taistelemaan kolme pelaajaa, ja koska kukaan näistä ei pelannut keskenään, oli luvassa kovia kamppailuita kärkipaikkaa tavoiteltaessa. Hannu E. Koskinen sai mustilla vastaansa EtVaSin Tapio Pullin. Pelaajat rakentelivat hyökkäyksiään eri puolilla lautaa vastustajan kuninkaiden suuntaan. Juuri kun molemmat pääsivät tunkeutumaan tornillaan vastustajan kuningasasemaan, mustalle iski taktinen sokeus jonka turvin valkea pääsi pakottamaan pelin päätökseen.

Toisena pelinä ryhmässä oli EtVaSin Henri Nordlundin ja Heljä Lehtisen kohtaaminen. Avaus oli Henrille tyypillinen sisilialainen Alapin. Keskipelissä musta heikensi kuningasasemaansa g6:lla näkemättä valkean vahvaa Rxe6! -siirtoa. Aikapulan vaivaama peli aaltoili vielä suuntaan ja toiseen, vaikkakin valkean kahden sotilaan etu vaikuttaisi antavan pitkäaikaista etua. Pelissä ei kuitenkaan löydetty enää tapoja edetä ja tasapelistä sovittiin 55 siirron jälkeen.

Viimeisessä pelissä voittoa tavoitteli vielä Dmitry Vyskubov pelissään Daniel Busellia vastaan. Ranskalaisessa musta lähti rohkeasti hakemaan sotilasta, ja onnistui tämän jälkeen löytämään daamilleen pakopaikan valkean uhkauksilta. Sotilaan etu ja lähettipari toi mustalle riittävästi etua tavoitella voittoa, ja tarkka loppupeli toikin lopulta koko pisteen mustalle.

Viimeisen kierroksen pelien myötä A-ryhmässä päädyttiin kolmen pelaajan tasapisteisiin. Vertailun voittajana ykköseksi nousi Hannu E. Koskinen. Turnauksen erikoismääräysten nojalla palkintopotti kuitenkin jaetaan tasapisteisiin päätyneiden pelaajien kesken.

A-ryhmän täydelliset tulokset.

A-ryhmän lopullinen taulukko

A-ryhmän pelejä

A-ryhmän jälkipelit
Edes illan hämärtyminen ei estänyt jälkilyysejä ulkoterassilla!

Ajatuksia turnausformaatista

Turnauksen idea lähti liikkeelle viime talvena kun useamman kerran perinteisten viikonlopputurnausten tauoilla tuli keskusteltua ihmisten kanssa eri tyyppisten turnausten hyvistä ja huonoista puolista. Isojen avoimien ryhmien ”hissiliike” on usealle pelaajalle epätoivottu asia, mikä kommenttien ja palautteen perusteella vähentää erityisesti vahvempien pelaajien halua osallistua viikonlopputurnauksiin. Tasaseloturnauksissa taas pelaajia vaivaa parituksen ja ”ryhmien” epäintuitiivisuus sekä kilpailullisuuden puute (turnaustasolla), vaikka pelit sinällään saattavatkin olla tasaisempia kamppailuita. Näiden perusteella totesimme että kysyntää uusille turnausformaateille on olemassa.

EtVaSin Mestareiden täyskierrosturnausta suunniteltaessa mielessä oli muutama tärkeä kulmakivi:

 • Pelataan täyskierrosturnaus 6 pelaajan ryhmissä
  • Saadaan mahdollisimman tasavahvat pelaajat vastakkain
  • On selvää ketkä kilpailevat ryhmän voitosta (vs. tasaseloturnaukset)
  • Selkeä ja houkutteleva palkinto ryhmän voittajalle, ryhmän tasaisuudesta johtuen kaikilla on realistinen mahdollisuus tavoitella voittoa
  • Vaatii kuitenkin enemmän vaivannäköä turnauksen järjestäjiltä kun pitää saada mukaan tietty määrä pelaajia. Vaatii myös osallistujilta hieman ”joustavuutta” koska oma osallistuminen varmistuu vasta viime metreillä
 • Kohdennetaan turnaus erityisesti mestaritason pelaajille
  • Lisää mestaritason kilpailuja sopii liigan ja arvokisojen rinnalle
  • Rohkea mainostaminen saa kokeneemmat pelaajat lähtemään mukaan kun on oletettavaa että turnauksen taso nousee korkeaksi
 • Julkaistaan parit reilusti etukäteen
  • Useilla pelaajilla paljon haluja valmistautua peleihin, mikä on vaikeaa perinteisissä viikonlopputurnauksissa
  • Vaatii enemmän varapelaajia koska ei voi siirtää pelaajia ryhmästä toiseen viime hetkellä
 • Panostetaan laadukkaisiin olosuhteisiin
  • Pienet detaljit kuntoon: rauhallinen pelipaikka, laadukkaat laudat, nappulat, kellot, jne.
  • Laadukkaat tarjoilut koko turnauksen ajan sisältyvät osallistumismaksuun, joka oli vain hieman korkeampi kuin tyypillisessä viikonlopputurnauksessa
  • Turnauksen näkyvyys somessa ja netissä – livepelit jäivät vielä odottamaan tulemistaan mutta niillekin tuntui olevan kysyntää kun yleisö huomasi osallistujien korkean tason
  • Tässä turnauksessa pelipaikka osoittautui vähän turhan pieneksi, mutta asia on onneksi helppo korjata tuleviin turnauksiin!

Tämän kokemuksen perusteella voin hyvin suositella tätä turnausformaattia yhdeksi vaihtoehdoksi viikonlopputurnauksia järjestettäessä. Kerron mielellään lisätietoja kokemuksista kiinnostuneille!

Juha Patosalmi
Turnausjohtaja

Taisto tauonnut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: