Mestareiden täyskierrosturnaus – 4. kierros sekoitti pakkaa ja jätti kaiken viimeisten pelien varaan

Neljännen kierroksen alkaessa useassa ryhmässä oli ratkaisevia hetkiä käsillä. Onnistuvatko täyden pistepotin keränneet pelaajat jatkamaan pistetehtailuaan ja kenties jo varmistelemaan ryhmänsä ykkössijaa, vai onko haastajilla vielä ässiä hihassa?

Neljän kierroksen jälkeen tilanne on kaikissa ryhmissä vielä auki, joten ratkaisut nähdään vasta viimeisellä kierroksella.

Neljän ensimmäisen kierroksen pelit (pgn-tiedosto).

Kierros 4 jälkipelit
Jälkipelit 4. kierroksen päätyttyä

FM-ryhmä

Ryhmän ennakkoon yksi odotetuimpia pelejä oli KvM Mikael Agopovin (3/3)ja CM Evert Rademakersin (2/3) kohtaaminen. Modernilla puolustuksella startannut peli eteni mielenkiintoisesti kohti keskipeliä, kun valkea linnoittautui pitkästi, ja musta panttasi omaa linnoituspäätöstään jättämällä kuninkaan keskelle. Mustan hyökkäys daamisivustalla eteni mukavasti kun valkean laadun uhraus ei näyttänyt tuovan konkreettista kompensaatiota, ja musta saikin (koneen arvion mukaan) selvästi voittavan aseman. Aikojen käydessä vähiin musta kuitenkin valitsi houkuttelevan näköisen jatkon joka ei kuitenkaan tuonut voittoa, vaan pelaajat sopivat tasapelistä pian 40 siirron täytyttyä.

Ryhmän toinen peli oli M Elias Keson ja FM Jari Järvenpään välillä. Ainakin asiaan vihkiintymättömälle pelaajien tapa käsitellä ranskalaista oli vähintäänkin mielenkiintoinen, ja koko peli oli täynnä taktisia käänteitä. Lopulta asema pelkistyi eriväristen lähettien loppupeliksi, ja oli aika tasata piste 33 siirron jälkeen.

Kolmannessa pelissä EtVaSin NKvM Johanna Paasikangas-Tella sai valkeilla vastaansa FM Kalle Niemen. Benoni eteni normaalin oloisesti, kunnes musta onnistui voittamaan (tai valkea päätti uhrata!?) laadun ratsuhaarukalla. Kompensaationa valkealla oli kuitenkin sotilas ja vahva ote keskustasta. Keskipelissä musta päätyi vaihtamaan molemmat torninsa valkean daamiin, jolloin pelin materiaalitasapaino muuttui entistä mielenkiintoisemmaksi. Mustan sotilasheikkoudet ja valkean ote tummista ruuduista kasvatti valkean etua siirto siirrolta, ja lopulta mustan daami yritti yksin epätoivoisesti pysäyttää valkean tornin tukemia neljää sotilasta, siinä kuitenkin onnistumatta. Näin valkea sai turnauksen pistetilinsä avattua.

FM 4

FM-ryhmän täydelliset tulokset.

FM-ryhmä 4

M-ryhmä

M-ryhmässä mielenkiinto kohdistui ensimmäisenä ryhmää puhtaalla pelillä johtavan Per Ertbjergin (3/3) ja M Dmitri Tumanovin (2,5/3) kohtaamiseen. Sisilialainen eteni valkean vallatessa alaa sotilaillaan ja mustan manöveeratessa upseereitaan parempiin ruutuihin. Kumpikaan pelaaja ei kuitenkaan löytänyt paikaa murtautua vastustajan asemaan ja tasapelistä sovittiin pian ajantarkistuksen jälkeen.

Kimmo Karvinen sai valkeilla vastaansa niinikään kotiareenallaan pelaavan M Jere Lindholmin. Suljettu sisilialainen alkoi kallistua mustan eduksi viimeistään kun valkean daami joutui ahtaalle eikä löytänyt lopulta suojaa. Musta päätti pelin mattiin 32. siirrolla.

Kolmannessa pelissä Teemu Miettinen kohtasi EtVaSin Mikael Karppisen. Ranskalaisella puolustuksella alkanut peli eteni rauhallisen oloisesti ilman että tasapaino suuresti järkkyi pelin aikana. Upseerien vaihduttua yksi toisensa jälkeen ja sotilasaseman lukkiuduttua oli selvää että tasapeli on ainoa mahdollinen lopputulos.

M 4

M-ryhmän täydelliset tulokset.

M-ryhmä 4

ME-ryhmä

Tilanne ME-ryhmässä jatkui tasaisena. Ykköspöydällä Arto Ihaksi sai vastaansa Roberto di Candian. Valkea sai avauksen (Trompowsky) jälkeen selvää asemallista etua kun musta joutui peruuttamaan ratsunsa b8:aan. Valkean kuningas löysi hyvän turvapaikan keskustasta, jolloin mustan hyökkäys g-linjalla menetti oleellisesti tehoaan. Vähitellen valkean upseerit uivat mustan asemaan ja valkea päätti pelin mattiin juuri ennen ajantarkistusta.

Taneli Lallukka haastoi Veli-Pekka Sinervuon hieman varioidulla Lontoon systeemillään. Iso määrä upseereita putosi laudalta heti avauksen jälkeen ja peli päättyi jo 23 siirron jälkeen tasan.

Kolmannessa pelissä kohtasivat Suseenthiram Rajaji ja Sarabella Norlamo. Nimzointialaisessa avauksessa valkea lähti rohkeasti etenemään g-sotilaallaan, mihin musta vastasi välittömästi uhraamalla upseerin saadakseen hyökkäystä valkean keskustassa majailevan kuninkaan kimppuun. Pienten taktisten käänteiden jälkeen valkean asema romahti nopeasti ja musta vei komean voiton.

ME 4

ME-ryhmän täydelliset tulokset.

ME-ryhmä 4

A-ryhmä

EtVaSin jäsenten välinen ottelu Daniel Busellin ja Henri Nordlundin välillä lähti liikkeelle espanjalaisittain. Molempien sotilasstruktuurit saivat hieman osumia, mutta ei riittävästi että tasapaino olisi vakavasti järkkynyt. Tasapelistä sovittiin 28 siirron kohdalla.

Heljä Lehtinen lähti tavoittelemaan lisäpisteitä Tapio Pullia vastaan. Valkea sai vahvemman otteen keskustasta sekä aktiivisemmat upseerit. Ratsut ja sotilaat -loppupelissä valkean aktiivisempi kuningas oli lopulta riittävä etu voittoon.

Dmitry Vyskubov lähti kolme voittoa takataskussaan haastamaan mustilla Hannu E. Koskista. Ilmeinen sokeus (24. … f6??) päästi valkean välittömästi putsaamaan mustan kuningasaseman eikä pelin lopputuloksesta jäänyt sen jälkeen ihmeemmin epäilystä. Valkea voittikin pelin lopulta 48 siirron jälkeen.

A 4

A-ryhmän täydelliset tulokset.

A-ryhmä 4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: