Mestareiden täyskierrosturnaus – 3. kierroksen käänteitä

Turnaus jatkui kolmannella kierroksella lauantaina iltapäivällä. Kaksi ensimmäistä kierrosta oli tarjoillut erittäin mielenkiintoisia pelejä joten odotukset olivat luonnollisesti korkealla!

FM-ryhmä

Turnaksen ykkösrankattua KvM Mikael Agopovia (2/2) asettui vuorollaan haastamaan M Elias Keso (1/2) valkeilla. Najdorfin 6.h3 -muunnelma eteni odotetun kaavan mukaan valkean hyökätessä kuningassivustalla ja mustan daamisivustalla. Yhtäkkiä asema räjähti erittäin taktiseksi, ja musta kaatoi lisää bensaa liekkeihin uhraamalla upseerin avatakseen valkean kuningasasemaa. Lopulta musta onnistui luomaan itselleen rinnakkaiset vapaasotilaat valkean kuninkaan eteen voittavin uhkauksin.

Keso-Agopov
Asema pelistä Keso-Agopov valkean 28. siirron jälkeen.

Ryhmän toisessa pelissä FM Jari Järvenpää sai valkeilla vastaansa NKvM Johanna Paasikangas-Tellan. Hieman omalaatuisen avauksen jälkeen peli eteni päällisin puolin tasaisissa merkeissä, kunnes valkea hieman yllättäen onnistui jättämään mustan ratsun kiinni keskellä lautaa, voittaen pelin. Kolmannessa pelissä FM Kalle Niemi kohtasi valkeilla CM Evert Rademakersin. Modernilla puolustuksella alkaneesta pelistä ei dramatiikkaa puuttunut, kun valkea aloitti mustan aseman pilkkomisen väkivaltaisesti Nxg6:lla. Peli pelkistyi lopulta monien taktisten vaiheiden jälkeen valkealle voittavaksi loppupeliksi.

FM-ryhmän täydelliset tulokset.

M-ryhmä

M-ryhmän ennakkoon kovin ottelu pelattiin M Jere Lindholmin ja M Dmitri Tumanovin välillä. Avaukseksi valikoitunut Petroff on tunnetusti tasapeliherkkä, ja tälläkin kerralla piste tasattiin jo 24 siirron jälkeen ilman suurempaa draamaa. Kimmo Karvinen sai valkeilla vastaansa Teemu Miettisen. Espanjalaisesta avauksesta Bxc6:n jälkeen syntynyt pieni epätasapaino sotilasasemassa osoittautui valkealle edulliseksi, ja lopulta valkea onnistui konvertoimaan edun koko pisteen arvoiseksi. Kolmannessa pelissä Per Ertbjerg otti jo kolmannen voittonsa kukistamalla Mikael Karppisen, jonka daami jäi rauhallisen oloisessa keskipelissä kiinni eikä peli ollut enää pelastettavissa.

M-ryhmän täydelliset tulokset.

ME-ryhmä

Ykköspöydällä vastakkain asettuivat valkeilla pelaava Suseenthiram Rajaji ja mustilla pelaava Arto Ihaksi. Musta antoi valkealle ehkä hieman tarpeettomasti pari ilmaista tempoa avauksessa, ja valkea käytti tilanteen tehokkaasti hyväkseen aktivoidessaan nappulansa huomattavasti mustaa nopeammin. Pieni taktinen lipsahdus jätti mustalla upseerin suihin ja peli oli selvä jo aikaisessa vaiheessa. Kakkospöydällä Sarabella Norlamo sai valkeilla vastaansa kotikentällään pelaavan Taneli Lallukan. Vastaanotettu daamigambiitti eteni tyypilliseen tapaan valkean pelatessa eristetyllä d-sotilaalla, jota musta ei onnistunut vakavasti uhkaamaan. Useiden upseerien vaihduttua pelaajat sopivat tasapelistä 27 siirron jälkeen. Kolmas peli oli Veli-Pekka Sinervuon ja Roberto di Candian välillä. Avoin g-linja tarjosi molemmin puolin mahdollisuuksia, joihin valkea oli nopeampi tarttumaan. Ilmeinen taktinen sokeus g- ja e-linjoilla maksoi mustalle pisteen 30 siirron pelin jälkeen.

ME-ryhmän täydelliset tulokset.

A-ryhmä

Kaksi ensimmäistä peliään voittanut Dmitry Vyskubov sai valkeilla vastaansa hyvin aloittaneen Heljä Lehtisen. Avauksessa pieni huolimattomuus (13. … Qc5) antoi valkealle näppärän mahdollisuuden (14. Nxe6!) voittaa sotilas ja tuhota mustan sotilasasema erittäin pahasti. Mustan peli ei tästä enää toipunut ja valkea vei kolmannenkin pelinsä pisteen arvoisesti maaliin.

Taktiikka
Musta on juuri siirtänyt daaminsa c5:een, mikä oli paha virhe.

EtVaSin jäsenten välinen kamppailu Tapio Pullin ja Henri Nordlundin välillä päättyi monien vaiheiden jälkeen tasan. Musta onnistui voittamaan laadun ja pitkään vaikutti että mustan etu on voittavaa luokkaa. Mustan ratkaisu pelkistää asema torniloppupeliksi kahden sotilaan edulla oli hieman kyseenalainen, ja loppupelin hieman huolimaton käsittely johti tilanteeseen jossa tasapeli oli selviö lukuisista molemminpuolisista sotilasheikkouksista johtuen. Kolmannessa pelissä Hannu E. Koskinen sai valkeilla vastaansa Daniel Busellin. Symmetrisessä englantilaisessa valkea voitti sotilaan keskipelissä ja onnistui konvertoimaan ratsuloppupelin sotilaan edulla voitoksi.

A-ryhmän täydelliset tulokset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: