Leo Suuronen in memoriam

Etelä-Vantaan Shakin kunniapuheenjohtaja Leo Suuronen menehtyi 22.6.2021 91 vuoden ikäisenä.

Leo Suuronen oppi shakkisiirrot jatkosodan aikana Seinäjoella partiolippukunta Lakeuden Kärppien kerhossa. Vuonna 1946 hän liittyi Seinäjoen Shakkikerhoon, josta alkoi pitkä ura shakin parissa. Pelaajana hän nousi vuonna 1962 I-luokkaan.

Shakin järjestötoiminta alkoi vuosina 1954-56 Akateemisen Shakkiliiton hallituksessa. Suuronen vaikutti Suomen Shakkiliiton hallituksessa vuosina 1965-66, Suomalaisen Shakkikerhon hallituksessa 1963-91 ja Etelä-Vantaan Shakki ry:n hallituksessa hän toimi vuodesta 1992 ollen puheenjohtajana vuodet 1994-2002. Lisäksi hän toimi Helsingin Shakkiliiton hallituksessa vuodesta 1994 eteenpäin sekä Opettajien Ammattijärjestön, OAJ:n, shakkitapahtumien järjestäjänä yhdessä Simo Nuotion kanssa vuosina 1979-2000.

Suuronen vaikutti merkittävästi kaikkien näiden vuosien aikana koulushakkiin. Hän perusti vuonna 1958 shakkikerhon Karjalan Yhteiskouluun ollessaan historian ja äidinkielen lehtorina siellä. Hän toimi shakkikerhon ohjaajana vuosina 1958-66. Hän teki aloitteen Helsingin seudun oppikoulujen välisistä vuosittaisista Kupari-kilpi- ja pikapelikilpailuista yhdessä Osmo Kailan kanssa ja toimi näiden tapahtumien pääjärjestäjänä vuosina 1963-83. Vuonna 1966 hän siirtyi historian lehtoriksi Vantaan Yhteiskouluun (vuodesta 1977 lähtien nimi muuttui Vantaanjoen lukioksi) ja perusti sinne shakkikerhon ja toimi sen ohjaajana vuosina 1966-94.

Leo Suuronen toimi myös shakkipedagogiikan luennoitsijana Kainuun kesäyliopistossa sekä koulun suurjuhlien shakin projektisihteerinä vuosina 1980-1990. Hän julkaisi Suomen Shakkiliiton historiikin vuosilta 1922-1972 sekä kirjoitti koulun shakkikerhon ohjaajan oppaan.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela myönsi 26.2.2004 Leo Suuroselle Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitalin kultaisin ristein, joka myönnetään pitkäaikaisesta seuratoiminnasta (vähintään 25 vuotta) tai pitkäaikaisesta seuratoiminnasta (vähintään 10 vuotta) ja pitkäaikaisesta alueellisesta toiminnasta (vähintään 5 vuotta) liikuntakulttuurin hyväksi.

Etelä-Vantaan Shakin johtokunta ja jäsenistö ottaa osaa läheisten suruun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: