SM-liiga jatkui toisella kierroksella sunnuntaina, EtVaS nappasi selvän voiton

SM-liigan ottelut jatkuivat toisella kierroksella heti sunnuntaina 15.9.2019. Shakkiareenalla MatSK vei selvän 6-0 voiton HSK:sta, mutta matinkyläläisten päivä kokonaisuudessaan jäi aavistuksen pakkasen puolelle kun SK Ninja voitti vielä selvemmin 7-0 numeroin MatSK 2:n. Ehkä pienoisen yllätyksen järjesti VammSK voittamalla Aatoksen puhtaasti 4-0. EtVaS jatkoi vahvaa virettään joka tänään konkretisoitui myös tulosten valossa, kun KymS kaatui vakuuttavasti maalein 6-0. Tampereella kohtasivat SalSK ja JyS, joista ensin mainittu vei täyden pistepotin maalein 2-1, sekä TuTS ja TammerSh, joista turkulaiset olivat vahvempia pistein 3-2.

20190915_120013

Sarjataulukko 2. kierros

SM-liiga: EtVaS-KymS (6-0)

EtVaS lähti lauantaisesta 3-3 vierastasapelistä sisuuntuneena taistoon ennakkoasetelmissa altavastaajana otteluun lähtenyttä KymS:iä vastaan. Esimakua tulevasta saatiin jo alle tunnin pelin jälkeen kun kahdeksannella pöydällä pelannut NKvM Johanna Paasikangas-Tella kuittasi pöytäkirjansa voiton merkiksi vain 12 siirron pelin jälkeen. Peli kokonaisuudessaan täällä.

Johannan peli
1. d4 Rf6 2. c4 d5 3. Rc3 c6 4. Lf4 e6 5. e3 Ld6 6. Lg3 0-0 7. Dc2 dxc4 8. Lxc4 b5 9. Ld3 b4? (tässä musta astuu pahasti harhaan, ja peli romahtaa seuraavilla siirroilla täysin) 10. Re4 Lxg3?? 11. Rxf6+ Dxf6 12. Lxh7+ ja peli on selvä kun h-linja avautuu.

Myös Jere Lindholmin peli seiskapöydällä kääntyi jo varhaisessa vaiheessa mustan voittoa enteileväksi eduksi. Sisilialaisen kiihdytetty lohikäärme toi mustalle jopa etua avauksesta, kun valkean sohaisu sotilaalla h4:ään ei ehtinyt tuoda mitään konkreettista mustan operoidessa upseereillaan avoimella laudalla valkean daamia ja kuningasta vastaan. Peli päättyikin lopulta Jeren selvään voittoon. Peli kokonaisuudessaan täällä.

Jeren peli
Valkea on juuri pelannut huolimattomasti b2-b4, mikä jo asemallisesti näyttää kyseenalaiselta (mm. pitkän diagonaalin heikkenemisen vuoksi), ja myös taktisesti kumoutuu hyvin tehokkaasti – mutta miten?
20190915_115930
EtVaS-KymS alkamassa

Nelospöydällä Perttu Anttila lähti Trompowskillaan valkeilla rohkeasti Petteri Parosen kimppuun, mutta pitkän vaihtosarjan jälkeen vaikutti siltä että musta on aavistuksen edellä. Peli kuitenkin kuivui nopeasti tasapeliksi kun upseerit vähenivät ja kumpikaan ei nähnyt riittävästi voiton mahdollisuuksia. Peli kokonaisuudessaan täällä.

Kutospöydällä Auvo Kujala uhraili valkeilla rohkeasti materiaalia keskipelissä hieman kyseenalaisissa olosuhteissa, ja hetken vaikutti siltä että valkea saa taistella edes tasapelistä. Pitkän diagonaalin heikkeneminen ja sitä seuranneen mustan sotilasaseman romahtamisen myötä valkea kuitenkin onnistui korjaamaan pisteen kotiin jo aikaisessa vaiheessa. Peli kokonaisuudessaan täällä.

Vitospöydällä FM Tero Kokkila joutui mustilla pahasti alakynteen varsin normaaleissa merkeissä alkaneen sisilialaisen keskipelissä. Aikapulan painaessa molempia osapuolia valkea onnistui pääsemaan selvästi edulliseen, ellei jopa voittavaan asemaan. Monimutkaisessa asemassa parhaat siirrot jäivät kuitenkin varastoon ja musta onnistui lopulta pelastautumaan tasapeliin kun jäljellä oli enää torni ja sotilas kummallakin pelaajalla. Peli kokonaisuudessaan täällä.

Teron peli
Asema pelistä Raki-Kokkila mustan 34. siirron jälkeen. Valkea voisi jatkaa esimerkiksi 35. b3, mikä ajaisi mustan ratsun pahasti paitsioon ja valkea voisi jatkaa etunsa realisoimista.

Ykköspöydällä SM Meelis Kanep kohtasi mustilla Mauri Lehtosaaren, joka sai paikan joukkueen piikkipaikalla kun SM Rakhmanov oli pelaamassa maailmancupissa. Kuningasintialainen oli tyypilliseen tapaan melkoisen taktinen sekasotku, jossa molemmilla oli varmasti mahdollisuutensa onnistua tai erehtyä. Juuri ajantarkistuksen jälkeen oli kuitenkin selvää että peli on mustalle voittoisa, ja pöytäkirjat kuitattiinkin heti 41 siirron jälkeen.

Katso peli kokonaisuudessaan täällä.

Meeliksen peli
Asema pelistä Lehtosaari-Kanep mustan 29. siirron jälkeen.
20190915_120001
EtVaS-KymS alkamassa

Kakkospöydällä KvM Olav Sepp pelasi Reti-tyyppisessä avauksessa valkeilla ensin vastustajan daamin syrjään a6-ruutuun, ja lähti sen jälkeen oma daami edellä hyökkäämään vastustajan kuninkaan kimppuun. Villien taktiikoiden jälkeen mustan kuningas oli riisuttu puolustajistaan ja mustan puolustustehtävä kävi ylivoimaiseksi. Peli kokonaisuudessaan täällä.

Olavin peli
Loppuasema pelistä Sepp-Upero (1-0)

Päivän pisimmässä pelissä FM Erik Rönkä pelasi mustilla Caro-Kannia pitkään tasaisissa merkeissä, kunnes keskipelissä musta sai jonkin verran etua a-vaparin ja tummien ruutujen hallinnan myötä. Peli kuitenkin tasoittui kun tilanne keskustassa lukkiutui ja hetken oli epäselvää miten peliä tulisi jatkaa. Valkean hermo petti ensimmäisenä ja hän lähtikin avaamaan asemaa hieman kyseenalaiselta vaikuttaneilla siirroilla, mikä antoi mustalle selviä voiton mahdollisuuksia. Asema pelkistyi lopulta torni+sotilaat -loppupeliksi, joka kuitenkin oli selvästi mustalle edullinen ulkolaitavaparin ja aktiivisemman kuninkaan turvin. Musta veikin pisteen lopulta vakuuttavalla loppupelitekniikalla.

Erikin peli taiteilijan itsensä analysoimana täällä.

Erikin peli
Asemasotaa pelissä Kholopov-Rönkä mustan 46. siirron jälkeen, juuri ennen kuin valkea lähti yltiöoptimistiseen suunnitelmaansa alkaen d5-d6 ja jatkuen laadun uhrauksella Txd4.

 

JSM-kausi 2019-20 jatkuu lokakuussa useilla otteluilla 19.-20.10. Aikatauluista ja otteluista tarkemmin EtVaSin JSM-sivustolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: