Lc0 vs. Stockfish 10 – toinen erä

Ensimmäinen EtVaSin järjestämä ottelu ”tekoälyn” ja perinteisen shakkiohjelman välillä päättyi lopulta tasan. Ottelussa testattiin tiettyä versiota tekoälyn taustalla olevasta neuroverkosta, joka oli käytettävissä ottelun alkamisaikaan maaliskuun alussa. Ottelussa myös valittiin tietty avaus joka on kiinnostanut kerholaisia viime aikoina.

Kuluneiden kahden kuukauden aikana tuhansien vapaaehtoisten koneet ovat jauhaneet miljoonia testipelejä, ja neuroverkot ovat kehittyneet jatkuvasti paremmiksi. Nyt onkin aika mitata uusimman tekoälyn todellinen voima, ja laittaa koneet pelaamaan (kääntövärein) peliä alusta alkaen. Tälläkään kertaa käytössä ei ole avauskirjastoja tai loppupelitietokantoja, eli koneet ovat täysin omillaan. SF:n uusin versio on edelleen 10, ja Leela Chess Zeron (Lc0) versio on 0.21.1, sekä käytössä oleva neuroverkko on numero 42138. Aikaa koneille annetaan max 24 tuntia per siirto, mutta raati voi tarvittaessa siirtää nopeamminkin mikäli koneen näkemys parhaasta jatkosta vaikuttaa selvältä.

Leela Chess Zero – Stockfish 10
27.4.2019
~12-24h per siirto

 1. e4   c5
 2. Rf3   d6
 3. Rc3   Rf6
 4. d4   cxd4
 5. Rxd4   a6

  Lc0-2 2
  Avauksessa on päädytty lopulta sisilialaisen Najdorf-muunnelmaan. Jo ensimmäisten siirtojen aikana koneet pohtivat hyvin erilaisia tapoja jatkaa peliä, ja olettivat usein vastustajan parhaaksi siirroksi jotain muuta kuin pelijatkon. Nyt valkeilla pelaava Lc0 tutkii kuitenkin parhaana jatkona ns. englantilaista hyökkäystä, missä valkea pelaa siirrot f3, Le3, Dd2, 0-0-0 ja g4 jossain järjestyksessä. Toinen pääjatko Lg5 tarjoaa Lc0:n mielestä valkealle selkeästi vähemmän etua.
 6. Le3   e5
 7. Rb3   Le7
 8. f3   Le6
 9. Dd2   0-0

  Lc0-2 3
  Muutaman teorian mukaan parhaan siirron jälkeen on päädytty yhteen Najdorfin tyyppiasemista. Mielenkiintoista on että 0-0:n sijasta Lc0 pitää parhaana mustan 9. … h5 -siirtoa, kun taas SF:n mielestä se on pelisiirtoa selkeästi heikompi. Lc0 arvioi tämän aseman jo jonkin verran valkealle edullisemmaksi, nähtäväksi jää miten valkea ryhtyy kasvattamaan etuaan.
 10. 0-0-0   Rbd7
 11. g4   b5
 12. g5   Rh5

  Lc0-2 4
  Mustalla on käytännössä kaksi vastausta valkean g4-g5 -siirtoon: vastaisku b5-b4 johtaa erittäin terävään peliin (esim. Re2, Re8, f4, a5, f5, a4 ja asema on kuin ruutitynnyri), kun taas Rh5 idea on blokata valkean sotilaiden etenemistä kuningassivustalla ja mahdollisesti valmistella ratsun tuloa f4-ruutuun. Rh5 kuitenkin heikentää mustan otetta kriittisestä d5-ruudusta, mitä valkea pyrkii hyödyntämään. Stockfish näkee ratsun siirron reunaan itselleen parempana, kun taas b5-b4 jättäisi valkealle selkeän edun.
 13. Kb1   Rb6
 14. Ra5   Dc7
 15. a3   g6
 16. Rd5   Lxd5
 17. exd5   Rxd5
 18. Dxd5   Dxa5

  Lc0-2 5
  Jännite d5:ssä purkautuu useiden vaihtojen kautta. Valkea uhraa tässä jatkossa sotilaan mutta saa lähettiparin ja aktiivisemman upseeripelin. Lc0 näkee edelleen pientä etua valkealle, kun taas SF on vakuuttunut että tilanne on täysin tasan.
 19. Ld3   Tab8
 20. Le4   Dc7
 21. Dd2   b4
 22. a4   Dd7
 23. b3   Tfc8

  Lc0-2 6
  Peli jatkuu mielenkiintoisena, kun musta järjestelee hyökkäyskalustoaan daamisivustalle. Mustalla on edelleen sotilaan etu, mutta selkeitä asemallisia heikkouksia, kuten d6-takasotilas, huono tummaruutuinen lähetti, ja myös ratsu on hieman jumissa laidassa, koska sen täytyy myös estää valkean mahdollista h2-h4-h5 -murtoa. SF arvioi aseman edelleen tasan (0.00), kun taas Lc0 on hieman optimistisempi ja arvelee valkealla olevan pientä etua.
 24. De2   Tc3
 25. Ld2   Tc7

  Lc0-2 7
  Musta päättää vetäytyä tornillaan, ja samalla sallia valkean lyödä a-sotilaansa. Molemmat koneet pohtivat paljon mustan mahdollista laadun uhrausta c3:ssa, ja näkivät sen yhtenä parhaista jatkoista, vaikkakin hyvin tasaisena. Idea voi olla validi vielä tuonnempanakin: laadun uhrauksella musta saisi vahvan otteen tummista ruuduista, ja myös mahdollisesti avoimen b-linjan valkean kuninkaan suuntaan.
 26. Dxa6   d5
 27. Le3   d4
 28. Lc1   Lf8
 29. (Lc0 miettii)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s