FM Jari Järvenpää voitti EtVaS kevätturnauksen!

EtVaSin kevätturnaus 2020 pelattiin 26.4.2020 poikkeuksellisesti nopean shakin turnauksena chess.com:issa. Seitsemän kierroksen turnaukseen 10+5″ ajoilla osallistui yhteensä 35 pelaajaa, sekä mestareita, harrastajia että lahjakkaita junioreita.

Turnauksen voiton vei jännittävien käänteiden jälkeen FM Jari Järvenpää (pisteet 6/7). Toisen sijan jakoivat M Pavel Blinkov (5½/7) ja Jarmo Sorvari (5½/7), joilla vertailut olivat samat ja jotka eivät kohdanneet keskinäisessä pelissä. Parhaana nuorena pelaajana palkitaan Aku Salonen (4½/7). Voittajalle ja parhaalle nuorelle palkintona vapaa pääsy seuraavaan EtVaS mestareiden täyskierrosturnaukseen (arvo 50e), ja molemmille hopeamitalisteille 50% alennus osallistumismaksusta (arvo 25e).

Turnauksessa nähtiin paljon vauhdikkaita pelejä, jotka löytyvät myös jälkikäteen chess.com:ista sekä oheisesta pgn-tiedostosta. Tässä muutamia valikoituja tilanteita turnauksen kärkisijoitusten kannalta tärkeistä tai muuten mielenkiintoisista peleistä.

JarvenpaaSorvari
Järvenpää-Sorvari (7. kierros). Järvenpää tarvitsi voiton viimeisessä pelissä varmistaakseen vähintään jaetun turnausvoiton. Tässä asemassa hän löysi vahvan siirron e5!, ja peli jatkui dxe5, fxe5, Dxd4, Re4, Db6, exf6, gxf6 Dg4+, Kh8, Rxf6 ja musta luovutti.
BlinkovRistoja
Turnausvoitosta niin ikään kamppailevat Blinkov ja Ristoja kohtasivat viimeisellä kierroksella. Molemmilla oli 5/6 pistettä ja voitolla mahdollisuus jakaa ykköspaikkaa. Blinkov sai luotua pientä painetta valkeilla ja pääsi aavistuksen lupaavampaan loppupeliin. Kuvion asemassa valkealla olisi Stockfishin arvion mukaan mahdollisuuksia taistella voitosta alken La6-siirrolla. Valkea sen sijaan valitsi Kd2 siirron, minkä jälkeen Rc4+, Kc3, Re3 antoi mustalle riittävästi vastapeliä aseman kuivattamiseksi tasapeliksi.
BlinkovDiCandia
Viidennen kierroksen pelissä Blinkov-Di Candia pelattiin varsinaista hurlumhei-shakkia, jossa etu vaihteli puolelta toiselle keskipelissä lukuisia kertoja. Lopulta mustilla pelannut Di Candia onnistui stabiloimaan pelin täysin voittavaksi loppupeliksi, kunnes kuvan asemassa siirto Th6 antoi valkealle ensin mahdollisuuden tasapeliin, ja kun peli jatkui Td1+, Kc8, c6, h1D, b7, Kc7, Td7+, Kb8, Td8+, Kc7, b8DX, veikin valkea koko pisteen ja mustan vaivalla hankittu uusi daami jäi vain statistiksi tarkkailemaan peliä h1-ruudusta.
SalonenHamalainen
Turnauksen parhaan nuoren palkinnon voittanut Aku Salonen sai kuudennella kierroksella vastaansa vahvasti pelanneen Jussi Hämäläisen. Lähes 600 selopisteen erosta huolimatta Salonen onnistui pitämään tasapelin pelissä jossa asema oli ajoittain äärimmäisen sekava, kuten kuvan esimerkki osoittaa.
RatsuLähettiMatti
Kuudennen kierroksen maratonpelissä (143 siirtoa!) Teemu Vihinen ja Jan Ristoja päätyivät loppupeliin jossa Ristojalla oli lähetti, ratsu ja sotilas Vihisen lähettiä ja sotilasta vastaan, joka koneen arvion mukaan on mustan voitto. Asemaa hierottiin pitkään ja valkea onnistuikin pääsemään asemaan joka on (jälleen koneen mukaan) pidettävissä tasapelinä. Valkea kuitenkin ”unohti” sotilaansa suojaamisen, ja päätti sen jälkeen uhkapelata itsensä legendaariseen lähetti ja ratsu vastaan kuningas -loppupeliin. Mustilla pelannut Ristoja kuitenkin osoitti erinomaisen vahvaa tekniikkaa ja teki valkeasta matin hyvin määrätietoisesti.

Turnauksen lopullinen tulostaulukko löytyy sekä tästä alta, että myös täydellisenä lisätietoineen ja peleineen chess.com:ista.

Toimisto
Turnaustoimisto

EtVaS kiittää kaikki osallistujia ja toivottaa hyvää shakkikevättä!

Taulukko

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: