EtVaS 2018 online mestaruusturnaus pelattu

EtVaSin epävirallinen 2018 online mestaruusturnaus pelattiin vuoden 2018 aikana chess.com:issa. Pelimuotona oli perinteistä kirjeshakkia muistuttava 3 päivää/siirto miettimisajoin pelattu kaksinkertainen täyskierrosturnaus viiden pelaajan kesken. Turnauksen sääntöihin kuului että pelataan täysin ”luomuna”, eli tietokoneiden, avauskirjastojen, loppupelitietokantojen ja muiden apuvälineiden käyttö oli kielletty.

Turnauksen voittoon ylsi nimimerkki ”JuhaP” pistein 7/8. Toiseksi sijoittui nimimerkki ”VitLopare” pistein 6,5/8, ja kolmanneksi nimimerkki ”Suomiratsu” pistein 4,5/8.

Turnauksen tiedot ja pelit löytyvät chess.com:ista.

Turnauksen viimeisenä pelinä käynnissä oli ykkösen ja kolmosen välinen daami+sotilas vastaan daami -loppupeli. Peli oli aloitettu 1.6.2018 joten takana oli jo 7 kuukautta tiukkaa vääntöä jossa molemmilla puolilla oli ollut pientä etua vuorollaan.

Viimeisten vaihtojen jälkeen saavuttiin daamiloppupeliin jossa mustalla on lisäksi a-sotilas. Jälkianalyyseissä kone toteaa että loppupeli on tarkalla pelillä tasapeli, mutta käytännössä toki mustalla on mahdollisuuksia pelata voittoa.

online2018 1
Mustan siirto.

Valkean strategiana on pyrkiä estämään mustan eteneminen shakkailemalla mustaa kuningasta, jolla on vaikea löytää suojaa. Samalla valkean täytyy pitää huoli siitä että musta ei koskaan pääse torjumaan shakkia daamillaan niin että valkea kuningas on samalla shakissa. Valkean kuninkaan paras paikka lienee vastakkaisessa kulmassa mustan sotilaan korotusruutuun nähden.

Wikipediassa löytyy kattava artikkeli juuri tästä loppupelistä.

Muutamien siirtojen jälkeen saavuttiin alla olevaan asemaan, jossa mustan pitäisi keksiä tapa suojautua shakeilta ja uhata sitten sotilaan korotusta. Tarkalla pelillä asema on kuitenkin edelleen tasapeli.

online2018 2
Mustan siirto.

Valkea pelasi tarkasti ja musta ei löytänyt parasta jatkoa, vaan päätyi pelaamaan kuninkaansa sotilaan eteen, mikä luonnollisesti ei helpota sotilaan korottamista.

online2018 3
Mustan siirto.

Alla olevassa asemassa musta oli juuri siirtänyt Kf8-e8, mikä jälkianalyyseissä osoittautui häviäväksi siirroksi. Valkean kuninkaan pitäisi pysytellä lähempänä h8-ruutua, jotta musta ei pääse etenemään. Pelissä sovittiin pari siirtoa myöhemmin tasapelistä, mutta tässä asemassa mustalla olisi pakottava voitto alkaen siirrolla Dc5! Mustan ideana on pelata valkean shakkaillessa kuningas c2:een, daami d2:een ja sitten kuningas d1:een, mikä estää valkean shakkailut kuningassivustan puolelta koska musta torjuisi shakin daamilla e-linjalta samalla shakaten mustan kuningasta. Lopulta musta kuningas löytää turvapaikan f1-ruudusta, jolloin valkealla ei enää ole shakkeja ja musta pääsee pakottavasti korottamaan sotilaan shakattuaan ensin De1+.

Esimerkkijatko kuvan asemasta voisi olla vaikkapa näin:

  1. … Dc5
  2. Dd1+   Kb2
  3. De2+   Kb3
  4. Db5+   Kc2
  5. De2+   Dd2
  6. Dc4+   Kd1 (nyt valkea ei voi shakata kuningassivustalta, koska musta daami tulisi shakilla väliin)
  7. Da4+   Ke1
  8. Dh4+   Df2 (musta suojaa kuningastaan kakkosrivillä, puolustaen samalla sotilasta)
  9. Db4+   Kf1 ja shakit loppuvat, minkä jälkeen musta korottaa sotilaan

Voit tutkia eri vaihtoehtoja lichess.com loppupelitietokannasta.

online2018 4
Mustan siirto.

Vuoden 2019 mestaruusturnaus on parhaillaan käynnistymässä, vielä ehtii mukaan. Ilmoittautumiset chess.com:issa, liity siellä eTvAs-kerhoon ja ilmoittaudu mukaan turnaukseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: