EtVaSin Jere Lindholm shakkimestariksi!

Jere Lindholm on alustavan arvion mukaan saavuttanut shakkimestarin arvoon vaadittavan 2200 selopisteen rajan kahden kierroksen jälkeen Lontoossa käynnissä olevassa London Chess Classic avoimessa turnauksessa. Mestaritulos syntyi toisessa pelissä FM Adam Taylorin (elo 2331) kanssa, kun Jere onnistui aikapulassakin pysäyttämään mustan uhkaavan hyökkäyksen ovelalla tornin uhrauksella, mikä sai vastustajan suostumaan tasapeliin asemassa joka saattoi jopa olla Jerelle edullinen.

EtVaS onnittelee tuoretta shakkimestariaan!

Jere Lindholm – FM Adam Taylor
London Chess Classic Open, 10.12.2018

 1. e4   e5
 2. Rf3   Rc6
 3. Lb5   Rf6
 4. d3   Lc5
 5. Lxc6   dxc6

  Jere 1
  Mustan valitsi Berliiniläispuolustuksen, mikä ennakoi kuivaa ja tasaista peliä. Aina ei kuitenkaan ennakko-odotukset käy toteen…

 6. Rbd2   0-0
 7. De2   Te8
 8. Rc4   Rd7
  Mustan 8. … b5 olisi asettanut valkealle mielenkiintoisen haasteen: voiko valkea pelata Rcxe5? Musta jatkaisi Dd6 ja valkea joutuisi keksimään keinot pelastaa ratsu. Voi olla että esimerkiksi idea c3 ja d4 saattaisi olla sopiva vastamyrkky?
 9. Ld2   f6
  Jere 2
  Näillä main saatiin ensimmäisiä vihjeitä siitä mitä tuleman pitää. Valkea valmistautuu pitkään linnaan, ja kilpajuoksu kuninkaiden kimppuun on alkamassa. Valkea voisi ehkäpä heti harkita 10. g4 siirtoa ja ottaa aloitteen haltuun.
 10. Re3   Rf8
 11. 0-0-0   Le6
 12. Kb1   Dd7
 13. Tdg1   a5
  Jere 3
  Upseerit on saatu veivattua hyökkäysasemiin ja musta avaa pelin kohti valkean kuningasta. Nyt valkean täytyy vastata samalla mitalla, mutta onko pelisiirto 14. h3 riittävän nopea?
 14. h3   Df7
 15. a3   Rg6
 16. h4   b5
 17. h5   Rf4
  Jere 4
  Mustan hyökkäys näyttää etenevän aavistuksen nopeammin, mutta mitään suoraa voittavaa uhkausta ei vielä ole näköpiirissä.
 18. Df1   b4
 19. a4   b3
 20. g3   bxc2+
 21. Kc1   Rxh5
 22. g4   Rf4
  Jere 5
  Molemmat ovat saaneet linjoja avattua kuningasta kohti. Kysymys kuuluu, kumpi löytää tehokkaamman jatkon hyökätä ja siinä sivussa pitää huolen omasta kuninkaastaan. Vaikka Stockfish arvioi mustan aseman jo selkeästi paremmaksi, ei ole helppoa pitää pää kylmänä ja löytää oikeita jatkoja painostaa valkean kuningasta.
 23. g5   Tad8
 24. gxf6   Rxd3+
  Ehkäpä musta voisi tulla torni edellä d3:een ajatuksena tuplata tornit d-linjalle ja pitää ratsu toistaiseksi vahvassa f4-ruudussa mistä se tukee tehokkaasti sekä hyökkäystä että puolustusta.
 25. Kxc2   Dxf6
 26. Dg2   Td7
  Jere 6
  Musta valmistelee tornien tuplaamista d-linjalle ja samalla puolustaa kuningasasemaansa 7. riviä pitkin. Tämä tornin siirto saattaa kuitenkin olla hieman epätarkka, sillä e8-torni jää hieman löysäksi mikä osoittautuu hetken päästä ratkaisevaksi. Ehkäpä Te7 oli tarkempi tapa toteuttaa sama idea?
 27. Rg4   Lxg4
 28. Dxg4   De6?
  Jere 7
  Musta pyrkii mahdollisesti keventämään asemaa realisoidakseen kahden sotilaan etumatkaa, ja samalla luomaan uhkauksia valkean kuninkaan suuntaan. Tämä kuitenkin mahdollistaa valkealle vastapeliä, joka onnistuu loistavasti pahasta aikapulasta huolimatta! Pelisiirron sijasta valkea voisi myös jatkaa Dxe6, Txe6, Txh7! (ratsuhaarukka g5:ssä) jonka jälkeen tilanne on huomattavasti tasaisempi.
 29. Dh5!   g6??
  Valkea uhkaa Dxh7+, joten mustan on reagoitava. Paras puolustus lienee h6, koska Lxh6 jälkeen vaikuttaa siltä että musta tekee matin siirtojen Rb4+ ja Qc4/a2 jälkeen tornin vahtiessa d-linjaa.
 30. Txd6!!   Dxg6
 31. Tg1=   ja musta hyväksyi tasapelitarjouksen!

  Jere 8
  Mustan daami on hienosti ristikiinnityksessä: se ei voi lyödä valkean daamia koska torni uhkaa kuningasta, ja tornin lyöminen g1:stä ei ole myöskään mahdollista koska valkea lyö ensin shakilla tornin e8:sta ja sen jälkeen daamin g1:stä. Loppuasema on Stockfishin maailmassa valkealle selkeästi edullinen, sillä musta menettää lisää materiaalia ja valkealla on hyvät mahdollisuudet korjata koko piste kotiin. Käytännön pelissä ja aikapulassa kuitenkin voisi tapahtua vielä mitä vain, joten tasapeli on kelpo lopputulos tästä ”rauhallisesta” Berliinistä! 🙂

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: