MM-ottelun missatut ”tie-break” mahdollisuudet

MM-ottelu Carlsen-Caruana on 12 pitkän pelin jälkeen historiallisesti tasan, ilman yhtään voitettua peliä. Siitä huolimatta useassa pelissä on nähty hyvää taistelua ja riskinottoa, joten kokonaisuutena ottelu on ollut varsin mielenkiintoinen. Ennen rapid/blixt tie-breakeja voisi hieman vilkaista tähän asti pelattuja pelejä ja etsiä niistä parhaat voiton mahdollisuudet kummallekin pelaajalle.

Tässä analyysissä on nostettu esiin yksittäisiä selkeimpiä kohtia joissa pelaajilla on ollut joko suoraviivainen voittojatko tai sitten selkeä asemallinen etu josta voi olettaa olevan mahdollisuuksia pelata voittoa. Selkeästä voittopaikasta annetaan pelaajalle yksi piste ja mahdollisesta voittopaikasta puolikas.

Peli 1: Caruana-Carlsen, Sisilialainen (Rossolimo)

Ottelu alkoi erittäin vauhdikkaalla pelillä, jossa hallitseva mestari oli selkäesti niskan päällä, ja saikin monta mahdollisuutta ottaa avausvoitto heti kättelyssä. Yksi selkeitä ratkaisun paikkoja oli 35. siirron kohdalla, jossa musta oli pakottanut valkean upseerit erittäin kömpelösti kuningassivustalle. Pelijatkon 35. … Dg1 sijasta Dg7 vaikuttaa erittäin vahvalta, kun mustan daami tunkeutuu valkean sotilaiden sekaan ja pääsee todennäköisesti putsaamaan useamman sotilaan daamisivustalta, minkä jälkeen musta lienee hyvin lähellä voittoa. Esimerkkijatko voisi olla Dg7, Kd2, Db2, Dd1, Dxa2 ja mustan etu on koneen mukaan -3.00 luokkaa. 

Dg7 ja musta taistelee vahvasti voitosta

Arvio: Magnuksen selkeä voiton paikka

Voittopaikat ottelussa: Fabi 0 – Magnus 1

Peli 2: Carlsen-Caruana, Daamigambiitti

Toisessa pelissä Caruana pääsi ensimmäisenä yllättämään vastustajansa avausvalmisteluillaan. Musta sai avausvalmisteluillaan ehkä pientä etua keskipeliin, mutta Carlsen puolusti tarkasti ja kuivatti tarkoilla siirroilla pelin tasapeliksi.

Arvio: Ei voiton mahdollisuuksia kummallakaan

Voittopaikat ottelussa: Fabi 0 – Magnus 1

Peli 3: Caruana-Carlsen, Sisilialainen (Rossolimo)

Kolmannessa pelissä Caruana vaihtoi hieman lähestymistapaa avauksessa, mutta kumpikaan pelaaja ei onnistunut luomaan todellisia voiton mahdollisuuksia. Upseerien vaihduttua keskipelissä jäljelle jäi loppupeli joka tarjosi ehkä mustalle marginaalisia mahdollisuuksia tavoitella voittoa, mutta käytännössä niitä ei löytynyt.

Arvio: Ei voiton mahdollisuuksia kummallakaan

Voittopaikat ottelussa: Fabi 0 – Magnus 1

Peli 4: Carlsen-Caruana, Englantilainen neliratsupeli

Carlsen päätti heti toisilla valkeilla varioida hieman avauksiaan, ja ehkä testata Caruanan valmisteluja tulevia pelejä ajatellen. Tasapaino ei kuitenkaan järkkynyt missään vaiheessa, ja avauksen jälkeen siirreltiinkin nappuoloita rauhallisesti odotellen 30 siirron täyttymistä, minkä jälkeen oli mahdollista laskea aseet ja tehdä rauha.

Arvio: Ei voiton mahdollisuuksia kummallakaan

Voittopaikat ottelussa: Fabi 0 – Magnus 1

Peli 5: Caruana-Carlsen, Sisilialainen (Rossolimo)

Caruana pääsi jälleen esittelemään avausvalmisteluitaan, tällä kertaa reippaalla 6. b4!? -siirrollaan. Carlsenilla oli selvästi haasteita löytää parhaat siirrot avauksen jälkeen, mutta lopulta hallitseva mestari onnistui jälleen kerran tasoittamaan pelin ilman ihmeempiä voiton mahdollisuuksia kummallekaan pelaajalle.

Arvio: Ei voiton mahdollisuuksia kummallakaan

Voittopaikat ottelussa: Fabi 0 – Magnus 1

Peli 6: Carlsen-Caruana, Petroffin puolustus

Kuudennessa pelissä nähtiin vihdoin paljon odotettu Caruanan Petroff, kun Carlsen vaihtoi avaussiirtonsa d4:n ja c4:n jälkeen e4:ään. Erikoisen ratsujen tanssin (15 ratsun siirtoa ensimmäisten 20 siirron aikana!) jälkeen Caruana oli hieman vahvemmalla puolella koko keskipelin ajan. Lopussa Carlsen päätti uhrata upseerin kolmea sotilasta vastaan, kuvitellen aseman olevan pidettävissä tasapelinä. Daamisivustan sotilaiden pudottua Caruanalla oli kuitenkin selkeä mahdollisuus pelata voittoa, ja muutamien epätarkkuuksien jälkeen mustalla oli jopa pakottava matti tarjolla, joskin jatko oli melko vaikea löytää laudan ääressä. Voittojatko alkaa siirrolla 68. … Lh4, minkä jälkeen hieman epäintuitiivinen jatko Ld5, Re2, Lf3, Rg1!!, Lg4 johtaa mustan voittoon, sillä valkea on ikävässä siirtopakossa ja musta voi lähetillään tempoja häviten pakottaa valkean siirtämään h-sotilastaan epäedullisesti eteenpäin, minkä jälkeen musta voittaa pelin.

Lh4, Ld5, Re2, Lf3, Rg1!! ja musta voittaa pelin

Arvio: Fabin mahdollinen voiton paikka

Voittopaikat ottelussa: Fabi 0,5 – Magnus 1

Peli 7: Carlsen-Caruana, Daamigambiitti

Seitsemännessä pelissä värien vuorottelu kääntyi, ja Carlsen sai toiset valkeat peräkkäin. Avauksena oli toisesta pelistä tuttu daamigambiitti. Carlsen valitsi hieman erilaisen jatkon 10. siirron kohdalla, mutta kumpikaan pelaaja ei onnistunut löytämään todellisia voiton mahdollisuuksia.

Arvio: Ei voiton mahdollisuuksia kummallakaan

Voittopaikat ottelussa: Fabi 0,5 – Magnus 1

Peli 8: Caruana-Carlsen, Sisilialainen Sveshnikov

Kahdeksannessa pelissä päästiin vihdoin paljon odotettuun Sveshnikoviin, jossa Caruana päätti välttää päämuunnelmat pelaamalla 7. Rd5?!. Keskipelissä Caruana onnistui löytämään sarjan vahvoja siirtoja, ja 23. siirtoon mennessä oli saavuttanut aseman josta valkealla on erittäin hyviä voiton mahdollisuuksia useammassakin jatkossa. Stockfishin mukaan vahvin jatko on 23. g4!, jonka jälkeen Lg6, Tad1, Ld6, Tfe1 on jopa +3.70 arvoinen valkealle, kun hänen aktiivisemmat upseerit ja vapaasotilas d-linjalla jatkavat mustan painostamista. Valkea kuitenkin pelasi turhan varovaisesti, ja musta löysi parhaat siirrot aktivoida vastapelinsä ja tasoittaa peli.

g4, Lg6, Tad1, Ld6, Tfe1 ja valkealla on erittäin vahva hyökkäys

Arvio: Fabin selkeä voiton paikka

Voittopaikat ottelussa: Fabi 1,5 – Magnus 1

Peli 9: Carlsen-Caruana, Englantilainen neliratsupeli

Carlsen päätti toistaa avauksensa neljännestä pelistä. Uutuus 9. Lg5!? antoi valkealle hyvät eväät vahvaan keskipeliin, jonka tuloksena valkean asema oli erittäin vahva ja tarjosi hyviä mahdollisuuksia hiljalleen puristaa mustaa ahtaammalle ja jopa taistella voitosta. Valkea kuitenkin menetti etunsa hieman ennenaikaisella 25. h5? -siirrolla, jonka jälkeen musta sai runsaasti vastapeliä valkean kuninkaan suuntaan. Rauhallinen 25. Kg2 ja sen jälkeen aseman parantelu kuningassivustan sotilaiden etenemiseksi antaisi todennäköisesti valkealle hyvä voiton mahdollisuuksia.

Kg2 ja rauhallinen aseman parantelu antaa valkealle voiton mahdollisuuksia

Arvio: Magnuksen mahdollinen voitonpaikka

Voittopaikat ottelussa: Fabi 1,5 – Magnus 1,5

Peli 10: Caruana-Carlsen, Sisilialainen Sveshnikov

Uusinta kahdeksannen pelin avauksesta, jossa Caruanalla oli selkeä mahdollisuus napata ensimmäinen voitto. Caruana pelasi 12. b4 aiemman Ld2 sijasta, mikä johtikin varsin reippaaseen keskipeliin jossa molemmilla pelaajilla oli mahdollisuuksia taistella voitosta. 23. siirron paikkeilla musta oli rakentamassa uhkaavan näköistä hyökkäystä kuningassivustalla, kun taas valkealla oli mahdollisuuksia edetä daamisivustalla. 24. Lxb5 olisi tarjonnut valkealle etua ja vahvaa peliä daamisivustalla, jos Caruana olisi luottanut puolustukseensa kuningassivustalla. Sen sijaan valkea valitsi siirron 24. g3, mikä tarjosi mustalle lisää mahdollisuuksia hyökätä valkean kuningasasemaan valkeita ruutuja pitkin. Vaikka peli lopulta päättyi tasan, oli molemmilla pelaajilla selkeästi mahdollisuudet taistella voitosta.

Lxb5 voittaa sotilaan, jos luottaa puolustuksen kestämiseen kuningassivustalla

Arvio: Molempien pelaajien mahdollinen voiton paikka

Voittopaikat ottelussa: Fabi 2 – Magnus 2

Peli 11: Carlsen-Caruana, Petroffin puolustus

Carlsen valitsi viimeiseen pitkään peliinsä valkeilla jälleen 1.e4:n, johon Caruana vähemmän yllättäen vastasi Petroffin puolustuksella. Peli oli molemmin puolin hyvin valmisteltu, ja tarjosi kummallekin pelaajalle äärimmäisen vähän mahdollisuuksia pelata voitosta. Peli oli ajallisesti koko ottelun lyhin, mistä kertoo myös se että pelin päättyessä pelaajien kellossa oli enemmän aikaa kuin pelin alkaessa.

Arvio: Ei voiton mahdollisuuksia kummallakaan

Voittopaikat ottelussa: Fabi 2 – Magnus 2

Peli 12: Caruana-Carlsen, Sisilialainen (Rossolimo)

Viimeinen pitkä peli alkoi jo useasti testatulla Sisilialaisella, jossa Caruana pelaa pääjatkon Lg5 sijaan Rd5. Tällä kertaa Magnus oli valmistautunut uudella variaatiolla ja pelasi lyöntien jälkeen ratsunsa b8:n sijaan e7-ruutuun. Pelin alkupuolella vaikutti siltä että Caruana onnistui valkeilla saamaan pientä etua tilaedun ja aktiivisempien upseerien muodossa, mutta valkean haasteena oli oman kuninkaan turvallisuus. Carlsen onnistui mustilla vastapelissään alkaen siirrolla f5, ja siirron 30 paikkeilla vaikutti siltä että mustalla on selkeä etu ja mahdollisuus jopa tavoitella voittoa. Kaikkien yllätykseksi (ja pettymykseksi!) Carlsen tarjosi kuitenkin tasapeliä, eikä halunnut riskeerata viimeisessä pelissä kaikkea tavoitellakseen voittoa, mikä voisi avata mahdollisuuksia myös valkealle.

Mustalla on vahva ote pitkästä diagonaalista, aktiivisemmat upseerit ja lupaava hyökkäys valkean kuninkaan suuntaan, ja valkean aikapula painaa päälle. Ehkäpä Carlsen olisi jatkanut peliä jos ei olisi kyseessä mm-ottelun viimeinen peli?

Arvio: Magnuksen mahdollinen voiton paikka

Voittopaikat ottelussa: Fabi 2 – Magnus 2,5

Tie breakit pelataan keskiviikkona siten että ensin pelataan 4 nopean shakin peliä. Mikäli tilanne on näiden jälkeen tasan, pelataan maksimissaan 5 kappaletta kahden pelin ”miniottelua” pikashakkiajoilla. Mikäli viideskin miniottelu päättyy tasan, pelataan yksi pikashakkipeli, jossa valkea saa hieman enemmän aikaa mutta musta vie mestaruuden tasapelin sattuessa. Viimeisessä pelissä arvonnan voittaja saa valita itselleen haluamansa värin viimeiseen peliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: