Alkusyksyn loppupeli

Viikonloppuna pelatussa HSK syysturnauksessa päädyttiin eräässä pelissä monien mutkien jälkeen erittäin mielenkiintoiseen tilanteeseen, jossa valkean piti arvioida huolellisesti, riittääkö upseerin etu voittoon loppupelissä vai onko peräti mustalla voiton avaimet.

Juha P – Kevin H, HSK syysturnaus 2018

Caro-Kann loppupeli 0
Mustan siirto.

Valkealla on melko solidi asema kuningassivustalla, ja mustan daamin ja ratsun ei ole helppo päästä kuninkaan kimppuun niin kauan kun valkean daami suojaa f2-sotilasta. Samaan aikaan c-linjalla on mahdollinen paljastus, jonka vaarallisuutta mustan täytyy arvioida. Valkealla on myös tähtäimessään mustan a4-sotilas, ja mikäli se putoaa voi valkean sotilaita olla vaikea pysäyttää.

 1. …   Re5!? 

  Musta yrittää aktiivista vastapeliä valkean d-sotilaan suuntaan, pelkäämättä mahdollisia paljastusshakkeja tai a4-sotilaan menetystä. Stockfishin valinta olisi pelata Kd7, mutta Dxa4+, Dxa4, Rxa4 jälkeen aseman puolustaminen mustilla ei olisi kovin helppoa tai miellyttävää.Caro-Kann loppupeli 1Mustan siirto avaa valkealle mahdollisuuden pienen taktiikan avulla voittaa materiaalia. Kysymys kuuluu, mikä on tuo taktiikka, ja erityisesti onko se voittoon riittävä?

 2. Re2+   Dc5
  Tässä Stockfish sanoo että valkean olisi parempi ottaa a4-sotilas ja jatkaa peliä daamien kanssa. Käytännön pelissä tuntui kuitenkin siltä että pelkistäminen on parempi vaihtoehto koska näytti siltä että sekin johtaa valkean voittoon.
 3. Dxc5+   Kxc5
 4. d4+   Kc4
 5. dxe5   Kb3Caro-Kann loppupeli 2Valkea on jäänyt ratsun voitolle, mutta mustan kuningas on aktiivisesti valkean heikkojen sotilaiden kimpussa, ja d5-vapaasotilas on myös vaarallinen. Valkean kuningas on toistaiseksi kaukana ja ratsu on tunnetusti huono pysäyttämään sotilaita. Nyt valkean pitäisi löytää suunnitelma mustan vastapelin pysäyttämiseksi ja jopa pelin voittamiseksi.
 6. Rc3   d4
  Valkean vaihtoehtona oli myös pelata Rd4, Kxb2, Rb5, minkä jälkeen mustan eteneminen on hetkeksi pysäytetty ja valkea voi parantaa kuninkaansa asemaa. Mustan yritys pelata kuningas c4:ään tukemaan sotilaan etenemistä saattaisi kariutua Rd6-haarukkaan.Caro-Kann loppupeli 3Nyt valkean pitäisi löytää tapa pelastaa ratsu, puolustaa sotilaitaan daamisivustalla, sekä estää mustan d-sotilaan eteneminen.
 7. Rxa4!   Kxa4Caro-Kann loppupeli 4Valkea korrektisti uhraa ratsunsa saadakseen daamisivustalle rinnakkaiset vapaasotilaat. Nyt täytyy kuitenkin olla tarkkana mustan d-sotilaan kanssa.
 8. Kf3!  Kb3
 9. Ke4!Valkea löytää ainoan oikean voittoon johtavan jatkon! Jos Kf1??, niin jatkossa Kb3, Ke2, Kc2 musta voittaa pelin. Tänne asti piti valkean laskea ennen kuin oli mahdollista pelata Re2 daamien vaihdoin ja ratsun voitoin!Caro-Kann loppupeli 5
  Nyt mustalla on kaksi tapaa jatkaa: joko pelijatko Kxb3, Kxd4, Kxa3, Kc5 mikä johtaa valkean voittoon (1-0) kun kuningassivustan mustat sotilaat putoavat, tai sitten:
  9. … Kc4 joka sekin häviää mutta peli on vielä käytännössä avoin.
 10. a4   f5+
 11. exf6   gxf6
 12. a5   f5+Caro-Kann loppupeli 7Musta on onnistunut luomaan vastapeliä, ja valkean on oltava tarkkana säilyttääkseen voittavan edun. Peli voisi jatkua esimerkiksi näin:
 13. Kf3   Kc5
 14. b4+   Kc6
 15. Ke2   e5
 16. a6   Kb6
 17. b5   e4Caro-Kann loppupeli 8Tässä asemassa valkealla on yksi voittoon johtava siirto.
 18. h5!!   Ka7
 19. f3   d3+
 20. Ke3   exf3
 21. Kxf3Mustan sotilaat on viimein neutraloitu ja valkea voittaa pelin helposti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: